Föreläsningar
om mat i vår tid och dess kulturella påverkan


Alla har någon form av koppling till mat och måltider. Men dess kulturella betydelse kan se väldigt olika ut från person till person och mellan olika tidsepoker.

Mat och måltider är en viktig del i allas vardag. Vi kanske slänger ihop lite snabbmakaroner och värmer på några köttbullar en onsdagskväll, men en annan dag tillbringar vi timmar i köket för att skapa en spektakulär festmåltid. Kanske en fiskrätt inspirerad av det asiatiska köket. Förr var det en liten bit ost, bröd och några supar till vardagsmat. Lite lyx förr i tiden var lite torkat och saltat kött, inlagda grisfötter och färsk fisk. I sina föreläsningar berättar Richard Tellström om matkulturen genom historien och hur den speglar dagens samhälle. Hur utvecklas mattrender och vilka orsaker finns det bakom? Hur speglar vardagsmaten den tid och kultur en person lever i? Varför är det trendigt med glutenfritt och vegetariskt idag? Hur väljer vi och företagen den mat vi äter? Hur kommer vi att äta i framtiden?

Richard Tellström föreläsning

Hållbarhet är mer komplext än att äta vegetariskt

Richard Tellström föreläser om matens och måltiders relation till FN:s 17 hållbarhetsmål. Det är en blandning av historiska, samtida och framtida aspekter på hållbarhet kopplat till livsmedel, matlagning och måltider.

Allt från svensk matkulturs relation till hållbarhet, till hur man kan tänka kring hållbarhetsstämplar och bäst-före-datum. Vad är hållbarhet? Hur ska vi äta hållbart? Vilka livsmedel är hållbara? Hur är det med dieter och kost-avvikelser?

Målgruppen för föreläsningen kan vara livsmedelsprofessionella såväl som den breda allmänheten. Föreläsningen kan kopplas till en workshop.

Richard Tellström föreläsning

Mattrender under och efter Coronan – En möjlig helt ny matkultur kanske träder fram

Richard Tellström förklarar och föreläser om mattrender över tid och vad det egentligen är för något. Han förklarar skillnader mellan mode, trend och grundvärderingar. Under 2020 fick vi första gången en global pandemi med Covid-19 (Corona) samtidigt som vi hade både ett globalt livsmedelssystem och i hög grad globala värderingar som t.ex. klimatmål. Det finns en möjlighet att krisen helt förändrar människors värderingar, och därmed framtida konsumtionsmönster.

Han talar om vilka de stora drivkrafterna varit bakom matutvecklingen och hur mat- och ättrender påverkar livsmedelsutvecklingen, och hur vi redan nu hunnit med pandemins två första faser, men att det nu återstår en lång limbofas innan vi är framme vid ett post-Corona-tillstånd om några år.

Målgrupp kan vara folk i alla branscher som jobbar med att läsa av marknader och behöver ett nytt perspektiv, alla de som arbetar med att försöka förstå vad Covid-19-pandemin gör med människors värderingar, politiska regleringar och stöd, och ekonomins upp- och nedgång. men även för en bred allmänhet!

Richard Tellström föreläsning

Mat och måltid som ett uttryck för människors värderingar

Idag äter människan inte för att överleva, utan för att leva i gemenskap.

En föreläsning som går igenom mat genom tiderna som kultur, och måltider som ett uttryck för värderingar och tankar genom tider – med fokus på idag.
Om varför vi äter så olika genom livet och vad som får oss att följa dieter och mattrender. Även om hur och varför vi ändrar matideal beroende på om vi lever själva, med partner eller familj.
En spännande och lärorik föreläsning om matkulturens ständiga förändring med fokus på måltiden som social gemenskap, kulturell tillhörighet och vardaglig mening.

Målgrupp kan vara omsorgspersonal på offentlig verksamhet, kökspersonal i skolor och alla som arbetar med utbildning, men även den breda allmänheten.

Richard Tellström föreläsning

Matkultur- och restauranghistoria

Richard Tellström föreläser om den svenska och skandinaviska matkulturens utveckling under de senast 1000 åren. Ett fokus på på de olika politiska, tekniska, och smakmässiga förändringarna. Vad som driver matkulturens utveckling och förändring.

Nedslag kan göras under speciella tidsepoker som 1600-tal, 1700-tal och 1800-tal, men även senare såsom 1930-tal eller 1980-tal.

Målgrupp kan vara museiföreningar och restaurangbransch men även den bred allmänheten.

Richard Tellström föreläsning

Mat på museum och att ställa ut mat

En föreläsning om hur matkultur, matvanor, matlagning och annat köksarbete kan gestaltas i museimiljöer.

Skillnaden mellan att gestalta matkultur som maträtt och som matlagning, arbetsroller och sysslor och om hur man kan skapa aktivitet och engagemang bland museibesökare för historisk matkultur genom köket, dess föremål och redskap.

Målgrupp är exempelvis de som arbetar med kulturfrågor, museer och kulturarv på olika sätt.

Vill du veta mer om den svenska matkulturen?
Boka en föreläsning med Richard Tellström 

När lades grunden till det svenska julbordet? Vilka råvaror hade vi tillgång till för 300 år sedan? Hur har det påverkat dagens mat? Skulle du vilja få svar på frågor som dessa, boka en föreläsning med Richard Tellström för att ge din personal, eventdeltagare, studenter m.m. en ny bild av svensk mat.